Lidl, TUI en Center Parcs winnen eerste Raad van Kinderen Awards

Amsterdam 22 juni 2017

Vandaag vond in Het Concertgebouw in Amsterdam de allereerste Raad van Kinderen Awardshow plaats. De afgelopen week konden kinderen stemmen op 9 finalisten, die door een professionele jury uit ruim 40 inzendingen waren geselecteerd. De Awards werden uitgereikt door Ruben Nicolai, Lars Westra, Sofie van den Enk en Diana Matroos. Daarnaast lanceerden organisaties met een Raad van Kinderen gezamenlijk de Nationale Raad van Kinderen: een Raad van Kinderen voor de Nederlandse regering. De Raad van Kinderen is een initiatief van Missing Chapter, opgericht door prinses Laurentien.

 Al sinds 2010 werken Raden van Kinderen en organisaties samen om ervoor te zorgen dat de adviezen van kinderen structureel worden meegenomen in de besluitvorming. Inmiddels hebben zo’n 70 organisaties in het Koninkrijk der Nederlanden – van supermarktketens tot gemeenten, van verzekeraars tot goede doelen – een Raad van Kinderen.

Raad van Kinderen Awards

Na uitvoerig beraad van de jury (onder meer voorzitter Laurentien van Oranje, Jeroen Smit, Diana Matroos, Tanja Jadnanansing en Sofie van den Enk) werden vorige week negen finalisten gekozen uit ruim veertig inzendingen: jaarverslagen die de organisaties en hun Raden van Kinderen dit jaar voor het eerst maakten. Bijna 10.000 kinderen in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Statia stemden vervolgens op hun favoriet. Lidl, TUI en Center Parcs sleepten alle drie een Award in de wacht. Essent en Interpolis wonnen een Unexpected Award.

Nationale Raad van Kinderen

Mede op initiatief van een aantal CEO’s en ambassadeurs van de Raad van Kinderen-community werd ook het plan voor een Nationale Raad van Kinderen onthuld. Patrick Lammers, CEO van Essent: ‘De denkkracht van kinderen leidt bij Essent tot nieuwe inzichten en denkpatronen. Ik vind daarom dat elke organisatie een Raad van Kinderen zou moeten hebben. Uit onze intensieve gesprekken met Prinses Laurentien is het idee ontstaan om zo’n Raad voor heel Nederland op te richten, die meedenkt en adviezen geeft over de toekomst van het land.’ Frits van Eerd, CEO van Jumbo: ‘Volwassenen denken vaak dat ze het allemaal weten. Maar we kunnen veel leren van de Raad van Kinderen.’ Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau: ‘Kinderen hebben nieuwe frisse ideeën over oplossingen voor heel ingewikkelde vraagstukken. Ik denk dat ze voor blikwisselingen kunnen zorgen: voor het regeren van een land zo nu en dan heel goed en verfrissend.’ Mariëtte Hamer, voorzitter Sociaal Economische Raad: ‘Ik denk dat het heel inspirerend kan zijn om kinderen meer aan het woord te laten en na te laten denken over problemen die ons allemaal aangaan. Dat gun ik bestuurders afzonderlijk en Nederland als geheel.’

De Nationale Raad van Kinderen wordt opgericht in het schooljaar van 2017-2018 en gaat het nieuwe kabinet gevraagd en ongevraagd van adviezen voorzien: de volgende stap in de missie om kinderen te betrekken bij besluitvorming over vraagstukken die de toekomst aangaan. ​